ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS (LUCEBERT)
Op 12 maart 2017 wordt het nieuwe poëzieproject van vzw dederdeoever/Schellebelle officieel geopend: “Dichter bij de Meersen”.
De zes panelen met gedichten van dorpsgenoten Achiel Janssens, Rita Van Hauwermeiren en Viviane Burssens werden in de eerste week van maart door de leden van de vzw opgesteld.
Kunst kent veel definities, maar één van de basiskenmerken is altijd dat kunst emotie moet opwekken. Bij één wandelaar is er alvast een enorme emotie ontstaan bij één van de gedichten. Een zodanig heftige emotie dat hij kort nadien teruggekeerd is om bij nacht en ontij de tekst volledig te overschilderen met zwarte verf. Daardoor ging hij eigenlijk in interactie met het kunstwerk, liet het evolueren tot iets wat nieuwe emoties oproept bij de toeschouwers.
Toch vinden we het bij vzw dederdeoever jammer dat er op een dergelijke brute, ongenuanceerde manier gecommuniceerd wordt, want het laat heel wat vragen open.
Een kunstwerk staat nooit zomaar op zichzelf. Het staat steeds in relatie met tijd en ruimte en het referentiekader van degene die het bekijkt. Een gedicht roept thuis in je luie zetel bij de open haard andere emoties op dan in de vrije natuur tijdens een regenbui. Het kan zijn dat die bepaalde plaats herinneringen oproept die in confrontatie gaan met de tekst. Of dat je net een onaangename ervaring had die door het kunstwerk geaccentueerd wordt.
We kunnen nog tientallen andere redenen bedenken, maar het blijft raden.
We denken dat het wel degelijk met de tekst te maken heeft – die is erg grondig uitgevlakt zonder andere beschadigingen. De kans is dus klein dat het paneel op zich de woede van de wandelaar opwekte.
De tekst vervangen is eenvoudig: gewoon even door de drukpers halen en op het paneel plakken. Waarop de wandelaar terug zijn verfspuit kan bovenhalen en we in een zinloze spiraal van beschadigen en herstellen komen.
Maar wat was er zo speciaal aan de tekst? Dat kunnen we enkel te weten komen door in gesprek te gaan met de betrokken persoon.
Daarom willen we de betrokken persoon uitnodigen met ons contact te nemen – desnoods anoniem of via een vertrouwenspersoon. Niet met de bedoeling om een schadevergoeding of zo te vragen, maar om te begrijpen wat hem zo stoort en samen een oplossing te zoeken. Panelen kunnen verplaatst worden, teksten kunnen (in samenspraak met de dichters) vervangen worden…
Het bestuur van vzw dederdeoever is via diverse wegen bereikbaar: via post, e-mail, telefoon, website, facebook en via de diverse bestuursleden. Of in ons cultuurcafé “Den Oever”, iedere tweede zondag van de maand in de Oude Pastorij van Schellebelle – van 11 tot 15 uur. Wij garanderen een discrete afhandeling.